Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2022. április 15.
Elkészült a Szentháromság-templom tornyainak a felújítása

A nagybányai Szentháromság római katolikus templom felszentelésének 300. évfordulóját ünnepelték 2020-ban. Ebben az évben elkezdődtek a templom tornyainak javítási munkálatai: a toronysisak sérült fa elemeinek cseréje, megerősítése és a sisakok rézlemezzel való újrafedése. A templom nyugati tornyának felújítási munkálatait sikerült 2021. nyár végén lezárni, ez magába foglalja a torony javítási, ornamentika helyreállítási, újabb homlokzati profilok kiképzési és festési munkálatait, úgy a sisak, mint a falak esetében. Ezzel egy időben elkezdődött a keleti torony felújítása is, amelyet 2022. áprilisában zártak le.

Decemberben időkapszulát helyeztek a keleti torony sisakját ékesítő, a kereszt alapjául szolgáló gömbbe.

A munkálatok kivitelezésére a Rustic Kft. kapott megbízást, anyagi hátteret pedig különböző pályázati forrásokból igyekeznek biztosítani. Magyarország Kormánya a BGA Zrt. Alapkezelő által 130 millió forinttal, míg a helyi önkormányzat 160.000 lejjel támogatta a projektet. A tornyoknak a munkálatok elkezdése után felfedezett valós állapota, valamint az építőanyagoknak az utóbbi hónapokban történő folyamatos drágulása, az eredeti szerződésbe foglalt költségeknek a lényeges emelkedéséhez vezetett, ami egyben a rendelkezésre álló anyagi keret meghaladását eredményezte. A plébánia folyamatosan keresi az új támogatási lehetőségeket, de egyben az adakozók nagylelkűségére is számít, hiszen a tornyok felújítását követően, a közeljövőben tervezik a templom tetőszerkezetének kicserélését, a külső falak javítását és festését, a kripta korszerűsítését, valamint a kápolna felújítását is.

Közel egy évszázada nem volt komolyabb felújításnak alávetve a 2020-ban 300 éves jubileumát ünneplő, a Szentháromság-templom. Az idő vasfoga igen mély nyomokat hagyott az épület torony- és tetőszerkezetének faelemeiben, mindez ahhoz vezetett, hogy maga a tartószerkezet került veszélybe, ilyen értelemben pedig indokolttá vált a mielőbbi felújítási beavatkozás. A kőműves elemeket sem kímélte az idő, éppen ezért ésszerű, hogy a faelemek és a tetőburkolat cseréjével egy időben a falakat is felújítsák. Mindez nem csak az állagmegőrzés céljával történik, hanem a városrendezési munkálatokkal is lépést kell tartani, hogy a templom a felújított – cinteremnek nevezett – tér összképébe esztétikai szempontból is beilleszkedjen, és ezzel külsőleg is vonzóvá váljon mindazok számára, akik akár istentisztelet céljából, akár látogatási céllal szeretnék átlépni küszöbét. Három évszázados története, jellegzetes barokk építészeti stílusa, a településen való jelenlegi elhelyezkedése mind olyan tényezők, amelyek az idegenforgalom szempontjából is értékes látogatási célponttá teszik a Szentháromság templomot.

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo