Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2023. február 12.
Férfiaknak tartottak Cursillo hétvégét Nagybányán

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és munkatársai tartottak Cursillo lelkigyakorlatos hétvégét 2023. február 9-12. között a nagybányai Szentháromság-plébánia szervezésében, a festői tájú Forrásligeten, román elnevezésén Izvoare.

„Gyakran szokták mondani, hogy mi papok akváriumban halászunk, a templomban. A Cursillo kimegy az óceánra. Sok-sok olyan embert is meghívunk, aki a hittől eltávolodott, és igen gyakran három nap alatt olyan élményt él át, az egész élete döbbenetesen megváltozik. A Cursillo ebben segít: más szemet ad, új szemet, más szívet. Igen gyakran az életünk azon múlik, ahogyan dolgokhoz hozzáállunk. Nagyon nagy kincs ez a mozgalom Magyarországon és a világ számtalan táján, sok-sok ember talál rá az élete értelmére. Kicsi keresztény közösségek születnek, sok ember, aki addig az Istenhez nem közeledett, rátalál erre a kincsre. Gyönyörű környezetben vagyunk, olyan sok ember nagyon nyitott szívvel készítette ezt a Cursillot, és akiket meghívtak, ők is mind nyitott szívvel, tiszta lélekkel, örömmel fogadják mindazt, amit adni tudunk” – nyilatkozta Székely János megyéspüspök.

Negyven 25 és 50 év közötti férfi vett részt a feledhetetlen hitélményt ígérő lelkigyakorlaton, amelynek célja a keresztény hit elmélyítése és megerősítése volt. Lelkipásztorok is jelen voltak.

„Megújult szívvel szeretnék hazatérni, és ebben bízom és reménykedem, hogy ezt a családomba is beviszem és átadhatom, és a környezetemben, bizonyságot tegyek arról, hogy itt az élő Krisztussal találkoztam és ezt tovább adjam.” – mondta Csákay Zoltán résztvevő.

A Cursillo egyházunk egyik jelentős, nemzet- és felekezetközi megújulási mozgalma, amelynek szándéka egyebek mellett, világi munkatársakat kiképezni, akik segítenek a plébánosoknak a lelkipásztori munkában.

„Napról-napra látszik a fejlődés, minden nap egyre közelebb kerülünk Istenhez, és reményeink szerint vasárnapra a Tábor-hegyre is fel fogunk tudni jutni.” – tudtuk meg Lendvai András Kornéltól, a hétvégi lelkigyakorlat rektorától.

A kereszténységről szóló háromnapos, intenzív, bentlakásos tanfolyamon bemutatták röviden a keresztény hit alapvető tanítását, és ezen keresztül megismertették Jézus Krisztus személyét, a keresztény hit elmélyítése és megújítása, valamint a társadalmi és egyházi felelősségébresztés céljával.

„Ez a közösség, aki itt várt bennünket, a magyarországi közösséghez képest, egy kicsit más volt. Azok a jelöltek, akik ezen a lelkigyakorlaton részt vesznek, jellemzően templomba járó, istenhívő, illetve hitüket megélő és átélő emberekből állt. Mi otthon halászunk olyan emberekre is, akik keresők, akik valami miatt eltávolodtak már az egyháztól, vagy még nem találkoztak Istennel. Őket is megpróbáljuk a Cursilloba megszólítani és bevonni.” – Horváth György, Cursillo munkatárs A Máramarosban most első ízben megszervezett lelkigyakorlatot a tervek szerint a következő időszakban megismételnék, ezúttal a hölgyek fogják a kurzus célcsoportját képezni.

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo