Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2022. október 13.
Képzőművészeti előadás a Don Bosco szórványkollégiumban

Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész, a nagybányai festőiskola utódjaként működő Képzőművészeti és Kulturális Egyesület elnöke tartott művészeti előadást és tárlatvezetést a Bosco Szent János szórványkollégium diákjai számára szerdán, 2022. október 12-én.

Az egyesület és a Nagybányai Római Katolikus Esperesség közötti együttműködésnek köszönhetően, a Philia Oázis galériavendéglőben, Véső Ágoston gondozásában rendszeresen rendeznek tematikus időszakos festészeti kiállításokat. Itt többnyire az elmúlt évtizedek nyári alkotótáborai alatt, híres hazai, anyaországi és külföldi művészek tájképfestészeti alkotásai kerülnek bemutatásra, ezzel is hozzájárulva az étterem nyújtotta szolgáltatások gazdagabbá tételéhez, valamint a kollégiumban élő diákok művészet iránti érzékenységnek a finomításához.

A vezetés alatt Véső Ágoston bemutatta az egyes kiállított műveket, azok szerzőit, de beszélt a képek alkotási stílusáról, az inspiráló elemekről, és azokról a szempontokról, amelyek egy kiállítás megszervezésekor kulcsszerepet játszanak a kiállítandó művek kiválasztásában.

A Don Bosco szórványkollégium a magyar állam támogatásával jött létre, és olyan Nagybánya környékbeli diákok számára biztosít ellátást, akik itt folytatják az iskolát magyar nyelven, mivel származási településükön már megszűnt, vagy csak alapszinten zajlik az anyanyelvi oktatás.

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo