Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2022. július 19.
Skapuláré Társulat egyházmegyeközi találkozója Nagybányán

Egyházmegyeközi találkozót tartott a Skapuláré Társulat a nagybányai Szentháromság-templomban kedden, 2022. július 19-én. 11.00 órakor imaórát tartottak a Nagyváradi és a Szatmári Egyházmegyék plébániáiról érkező hívek, majd délben szentmisén vettek részt, amelynek főcelebránsa Szmutku Róbert esperes-plébános volt. A házigazda lelkipásztor köszöntötte az Érmihályfalváról, Nagykárolyból, Szatmárnémetiből érkező, valamint a helyi skapuláré tagokat. A szentmise keretében négy új testvér vette fel ünnepélyesen a skapulárét.

Prédikációjában a szónok a Kármelhegyi Boldogasszony három példaadó erényét emelte ki, mégpedig a figyelmességet, a hálát és a szeretetet. Máriának éber volt a szíve, volt ideje a felebarátra, útra kelt, hogy rokonát, Erzsébetet segítse. Volt ideje az Istenre is, elzarándokolt Jeruzsálembe bemutatni Jézust a templomba, majd a 12 éves fiát kísérte oda. A figyelem Máriát jótettre indította. Ezt tapasztaltam ebben a közösségben is, ahol imakilenceddel készítették elő a mai találkozót, és szívet melengető szeretettel készültek a vendégek fogadására. Milyen szép, amikor a testvérek figyelnek az Istenre, és ebből a figyelemből jut az embertárs szükségleteire is – állapította meg a lelkipásztor, aki a továbbiakban az ima fontosságát emelte ki. Amikor imádkozunk, rájövünk, hogy nem kell bizonyítani, nem kell termelni, elég ott lenni Isten jelenlétében – mondta. A mai világ el akarja vonni a figyelmünket sokféle módon, mindenre figyeljünk, csak Istenre nem. Mária ezzel szemben arra tanít minket, hogy váljunk szabaddá az Istentől jövő szépre. A posztmodern kor embere saját szabadságáért harcol, mindenkinek a meglátását el kell fogadni, de az ember elfelejtett igent mondani az Istenre. Ha figyelünk Istenre, életünk gyümölcsözővé válik.

A hála arra vezette Máriát, hogy dicsőítse az Istent. A hála az embert arra készteti, hogy elismerje és megköszönje a kapott jókat. Hogyha hálás tudok lenni, felszabadulok arra, hogy dicsőítsem az Istent. A szeretet a Kármelhegyi Boldogasszonyt képessé tette, hogy elviselje a szenvedést: látni fiát szenvedni és meghalni a kereszten. Az édesanyák, a nagymamák is szenvednek, amikor látják, hogy gyermekeik nem fogadjak el az értékeket, nem azok szerint élnek, az az érzésük, hogy elveszítik őket. Ilyenkor a szeretet hangján imádkozni kell értük és szeretettel kell fordulni hozzájuk.

Szmutku Róbert megdicsérte a Skapuláré Társulat tagjait imáikért, amelyet meg is köszönt nekik, hiszen ezzel a szónok szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy sok minden ne dőljön össze a világban.

Szent II. János Pál pápát a skapuláré megmentette a merénylettől, számunkra is életmentő lehet, ha magunkra öltjük a Szűzanya három érényét: a figyelmességet, a hálát, a szeretetet – tanácsolta az esperes-plébános.

A kántori szolgálatot Berar Levente látta el. Az egyházmegyeközi találkozó szeretetvendégséggel ért véget.

FOTÓ

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo