Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2022. november 25.
Szent Katalin búcsú a Szentháromság-templomban

Alexandriai Szent Katalin tiszteletére mutattak be búcsús szentmisét a Szentháromság-templomban pénteken, 2022. november 25-én., 18.00 órakor. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böjte Csongor kolozsvári káplán volt, aki megáldotta a hittanosok által készített adventi koszorúkat.

Prédikációjában a szónok a szentté válás lehetőségéről beszélt, amely mindenkinek a kézügyében van. Ne gondoljuk a szenteket annyira távolinak és az életszentség útját járhatatlannak, hiszen ez elhomályosítja azt a néhány jó tulajdonságunkat is, amivel rendelkezünk – tanácsolata Böjte Csongor, majd felsorolta az ószövetségi prófétákat valamint az Újszövetségben Isten által kiválasztott embereket, ezeknek hibáival, hiányosságaival.

Isten meghív az életszentségre és megadja hozzá a szükséges kegyelmet is – hangsúlyozta a szónok. Szent Katalin meghalt Krisztusért, nekünk ellenkezőleg, élnünk kell Krisztusért, és életünkben tanúsított cselekedeteinkkel kell tanúságot tennünk hitünkről.

Alexandriai Szent Katalin szűz és vértanú, Maximinus császár idejében élt (282-305). Nem akart részt venni a bálványok tiszteletére rendezett áldozatokon, és nyíltan ellenszegült a császár parancsának. Éles késekkel ellátott kerékkel akarták szétmarcangolni, ez azonban darabokra tört, ezért lefejezték.

Nagybányán, a Cinteremben, a XV. században templomot állítottak tiszteletére. Ennek búcsúját ünnepeljük november 25-én.

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo