Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2022. november 12.
Szent Márton búcsút ünnepeltek a Szentháromság-templomban

“Kicsiny kis fényemmel, világítani fogok, áldom Őt minden nap és mindenhol!” hangzott el az ének több mint száz gyermek ajkáról pénteken, 2022. november 11-én, a nagybányai Szentháromság-templom előtti téren tartott lámpás körmeneten.

Fanea József, az egyházközség egykori káplánja volt a 18.00 órakor, Szent Márton tiszteletére bemutatott búcsús szentmisének főcelebránsa és szónoka, aki a gyermekekkel az ünnepelt szent erényeiről beszélt.

Tours-i Szent Márton püspök Pannóniában, mai Szombathelyen született 316 táján, és 397-ben halt meg. Katona volt, de miután meghallotta az Úr hívását leszerelt, majd 371-ben Tours püspökévé választották. Nevéhez fűződő legismertebb legendák a katonaköpeny megosztása a szegény koldussal valamint az, amikor alázatból a ludak óljába bújt, hogy elkerülje a püspökké választását, de a libák hangjukkal elárulták őt.

Simone Martini: Szent Márton és a koldus
(1320–25, Szent Ferenc-bazilika Szent Márton-kápolnája, Assisi)

A nagybányai közösség számára különös jelentőségű Szent Márton püspök, hiszen a XV. században templomot építettek tiszteletére, ennek helyén áll a nemrég 300. évfordulóját ünneplő mai templom.

A szentmise után a legfiatalabb Márton-napot ünneplők libazsíros kenyeret fogyasztottak a plébánia Boldog Scheffler János közösségi házának udvarán, alkalmazkodva a hagyományos mondáshoz, miszerint „aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.”

FOTÓK

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo