Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2023. augusztus 11.
Kaganovskiy Duó – hegedűkoncert a Szentháromság-templomban

2023. augusztus 16-án, szerdán 20.00 órától a Szent István Napok keretében a nemzetközileg elismert Kaganovskiy Duó ajándékozza meg zenéjével a nagybányai közönséget.

Artur és Eszter Kaganovskiy 15 éve lépnek fel együtt Észak-Amerika, Mexikó és Európa különböző országaiban. Első koncertjüket 2008-ban a Bowdoin Nemzetközi Zenei Fesztiválon adták, amit a Hill and Hollow Music Series felkérése követett több koncertsorozatra és CD felvételre.

Azóta felléptek már a Chicago Symphony Centerben, a New York-i Juilliard Schoolban, a Lincoln Centerben és a Carnegie Hallban is, és olyan zenekarok szólistáiként is mint például a New York-i Spectrum Szimfonikus Zenekar, a mexikói guadalajarai Kamarazenekar, a moldovai Chisinau Kamarazenekar és a kolozsvári „Transilvania” Filharmónia.

A nagybányai koncerten egy Artur Kaganovskiy által, 2018-ban készített brácsát, és az 1720-ban, Carlo Antonio Testore által készített „Ex-Pikayzen” hegedűt szólaltatják meg.

Artur Kaganovskiy 1986-ban született Moszkvában, ahol alig hat évesen, a Tehetséges Gyerekek Intézetében fedezte fel és vette szárnyai alá Isaac Stern világhírű  hegedűművész, akinek ösztönzésére és segítségével 1993-ben családjával az Egyesült Államokba emigrált. Egyetemi és mesteri tanulmányait a new yorki  The Juilliard School-ban végezte.Tanárai között említjük Pinchas Zukerman, Grigory Kalinovsky, ZakharBron, Joseph Silverstein, Ida Kavafian, Lewis Kaplan, MasaoKawasaki és Philip Setzer ( Emerson kvartett)  hegedűművészeket. 

Karrierje 2007-ben robbanásszerűen bontakozott ki, amikor a Waldo Mayo Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettjeként a Carnegie Hall Stern Auditoriumában, David Gilbert vezényletével, a New Yorki Filharmonikusok oldalán debütált. Számtalan koncertet adott Európa-szerte, Észak- és Dél-Amerikában, Kínában, olyan zenekarok szólistájaként, mint a Salzburgi Kamaraszólisták, kaliforniai Napa Valley Szimfonikusok, a spanyolországi Bilbao Szimfonikus Zenekar, a kínai Harbin Nemzeti Filharmónia, az Ukrán Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Belgrádi Filharmonikus Zenekar, vagy  a kolozsvári Transilvania Filharmónia. Mint szólista és kamarazenész olyan partnerekkel lépett fel mintItzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Shlomo Mintz, Joseph Silverstein, Rami Solomonow és Michael Tree. A Grammy Bizottságnak 2018 óta tagja. Emlékezetes fellépései közé soroljuk James Newton Howard hegedűre és zenekarra írt műveinek interpretációját a bilbaoi Palacio Euskalduna-ban, a Bilbao Symphony Zenekarral, James Newton Howard vezényletével.

Szóló karrierje mellett Artur Kaganovskiy mesterkurzusokatis tart az Egyesült Államokban, Mexikóban, Törökországban, Belgiumban és Budapesten is. Jelenleg az antwerpeni “International Academy of Arts” hegedű professzora.
Mindemellett jeles művészek által elismert és használt hegedű-, mélyhegedű-, és csellókészítő. Koncerthangszere egy 1720-ban készült Carlo Antonio Testore „Ex-V.Pikayzen” hegedű.

Eszter Kaganovskiy Székelyudvarhelyen született, egyetemi tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte, Sorin Gherbanovschi brácsaosztályában 2004-ben. Az Egyesült Államokbeli Western Illinois Egyetemen szerzett mesteri fokozatot ösztöndíjjal 2007-ben, majd ugyancsak ösztöndíjjal a chicagói DePaul egyetemen Performance CertificateDiplomát Rami Solomonow brácsaosztályában 2009-ben.2007 és 2009 között a Chicago Symphony előzenekarának, a Civic Orchestra of Chicagónak volt szerződtetett tagja. Pályája során olyan karmesterekkel dolgozott együtt mint Pierre Boulez, Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Esa-PekkaSalonen, Sir Mark Elder, Cliff Colnot és  Emil Simon.

Meghívottja volt a svájci Verbier Fesztiválnak, az új-angliai Bowdoin Nemzetközi Zenei Fesztiválnak, a stuttgarti Bach Akadémiának,a bayreuthi Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztiválnak, a chisinaui “Regina viorii”fesztiválnak, és a grúziai “Night Serenades” fesztiválnak.

Kamarazenészként fellépett többek között Ilya Kaler, Robert Levin, Viktor Tretyakov, Rami Solomonow, Liana Isakhadzeés Anthony Newman kamarapartnereként.

Mint szólista koncertezett a Spectrum Symphony of New York-, a mexikói, guadalajarai Orchestra Higieno Ruvalcaba-, a moldovai, chisinăui Kamarazenekar-, vagy a kolozsvári Transilvania Filharmónia- zenekaraival.

Pályája során olyan koncerttermekben lépett fel mint a Chicago Symphony Center, Berlin Philharmonic Hall, Lincoln Center vagy a Carnegie Hall. Koncerthangszere egy Artur Kaganovskiy által 2018-ban készített mélyhegedű.


PROGRAM 

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Chaconne orgonára G-dúrban, HWV 435 – Vermesi Mária átirata
Wolfgang A. Mozart (1756-1791)
Duó G-dúrban, KV 423
I. Allegro
II. Adagio
III. Rondeau- Allegro
Alessandro Rolla (1757- 1841)
Duó Concertante Esz-dúrban hegedűre és brácsára Nr.1
I. Allegro
II. Adagio – Thema con variazioni: Andantino mosso
III. Rondo: Allegro
Jean Sibelius (1865-1957)
Duó C dúrban – átiratát készítette Jungho Kim

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo