Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2023. február 20.
Az Istennek mondott igenjeinkre kapjuk a kegyelmet – véget ért a Házasság hete

Több mint két évtizede Angliából indult el a Házasság hete kezdeményezés, amely Bálint-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Ma már 4 földrészen, közel 30 országában ünneplik.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét.

Ezt tesszük mi is ezen a héten itt Nagybányán, egyrészt Istenre irányítva a figyelmet, és rávilágítva arra, hogy Ő mindig mellettünk akar lenni, támogatni akar. Másrészt olyan ima, kulturális, szórakozási és nevelési alkalmakat és lehetőségeket kínálva, amelyekben a házasok és a házasulandók minőségi időt tölthetnek el együtt, az idei mottó szerint a szeretetbe kapaszkodva.

Vasárnap, 2023. február 12-én Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök nyitotta meg az idei Házasság hetét a nagybányai Szentháromság-templomban . A főpásztor tizenhárom munkatársával Cursillo lelkigyakorlatot tartott a hétvégén Máramarosban, férfiak számára. Nem csak a hegyek mélyén rejlenek értékes fémek, kincsek, hanem az emberek szívében is – osztotta meg tapasztalatát a szentmise bevezetőjében a résztvevőkkel a főcelebráns.

Prédikációjában a házastársi szeretet ingyenességét hangsúlyozta ki Székely János püspök. Az a szeretet, amelyet méricskélnek, hamar elfogy, a házastársi kapcsolatban az ingyenes, határtalan szeretetnek kell érvényesülnie – mondta a szónok.

Hétfőn, 2023. február 13-án, 19.00 órakor moziestre hívtuk a jegyes- és házaspárokat, de nem csak őket, a Philia Oázis galériavendéglőbe. A 2008-ban készült Tűzbiztos házasság amerikai filmdrámát tekintettük meg.

Kedden, 2023. február 14-én, 19.00 órakor a Philia Oázis étteremben romantikus zenés vacsorán vettek részt a házas- és jegyespárok. Nagy Norbert tenor, a híres Andrea Bocelli tanítványa biztosította énekével a romantikus hangulatot, amelyet a chef Loránd által készített ínyencségek tökéletesítettek, hiszen mindenki tudja: a szívhez a gyomron át vezet az út.

Szerdán, 2023. február 15-én, 18.00 órakor a Szent József templomban szentmisében imádkoztak a házapárokért, majd Mihály András Imre hegedűművész örvendeztette meg a jelenlevőket a Viváldi Négy évszak című művének előadásával.

Csütörtökön, 2023. február 16-án, 19.00 órakor, a Philia Oázis galériavendéglőben lélektani előadást tartott „A kapcsolat minősége és a szexuális tabuk” címmel a Szatmárnémetiből érkezett Fleisz Ágota Kinga nevelési pszichológus.

Pénteken, 2023. február 17-én, 19.00 órakor mutatta be Pindroch Csaba budapesti színművész a „Segítség, megnősültem!” című nagysikerű, egyszemélyes vígjátékot, a nagybányai bábszínházban.

A 85 perces műsorban több – valóságban megtörtént – házastársi élményt és tapasztalatot adott elő a színművész, teljesen tárgyilagosan, egy férfi szemszögéből.

Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas magyar színművész, többgyermekes családapa, 1972. március 19-én született Salgótarjánban. 2021-ben a Budapesten rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik hírnöke volt.

Egyszemélyes komédiájában házasoknak, házasulandóknak és mindenki másnak kínált intenzív színházi élményt és szórakozást a hagyományos bohózat és modern stand-up comedy stílusjegyeit egyaránt felvonultató előadásával, mely sajátos görbe tükröt tart az esküvő előtti és utáni hétköznapok legkülönbözőbb komikus vagy éppen keserű pillanatainak. Saját bevallása szerint a házasság nem diploma, hanem iskola, ahol van amit tanulni… Megfontolandó a vígjáték zárszavában megfogalmazott tanács: „Nézd meg az anyját és annak ellenére vedd el a lányát. És szeresd azt nagyon!”

Az idei Házasság hete rendezvénysorozat házaspárok liturgikus szolgálatával bemutatott hálaadó szentmisével és a Székelyudvarhelyről érkezett György házaspár tanúságtételével ért véget vasárnap, 2023. február 19-én. „Az Istennek mondott igenekre kapjuk a kegyelmeket. Ahogy gyakrabban mondunk igent Isten meghívására, úgy gyarapodnak a nap órái is, amelyeket az Ő, egymás és közösségünk szolgálatára tudunk szentelni.” – tanúsította Lehel és Klára.

A szentmise végén a házasságuk kerek évfordulóját ünneplő párok áldásban részesültek.

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo