Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2022. március 2.
Hamvazószerda – a nagyböjt kezdete

Lilára változott templomaink liturgikus színe, ami azt jelzi, hogy egy hamvazószerdával elkezdődött a Húsvétra való készület, a nagyböjti idő. A nagybányai Szentháromság-templomban vasárnapi rend szerint mutattak be szentmiséket, megtartották a hamvazkodás szertartását.

Tíz órakor Fanea József segédlelkész mutatta be a szentmisét, prédikációjában párhuzamba állította a mi negyvennapos böjtünket a választott nép negyven éves pusztai vándorlásával, Jézusnak a negyven napos böjtjével a sivatagban. Amikor elgyengült az Üdvözítő, akkor kísértette meg őt a gonosz. Vizsgáljuk meg, hogy mi mikor kötünk kompromisszumot a rosszal, melyek a mi gyenge pontjaink – bátorított a szónok –, és vállaljuk szabadon a megtisztuláshoz vezető böjtöt, hiszen csak akkor van értéke.

Az orosz-ukrán háborús helyzet kialakulása miatt a békéért való különleges világnappá nyilvánította Ferenc pápa hamvazószerdát, felhívást intézve hívőknek és nem hívőknek egyaránt, hogy ajánljuk fel az imát és a böjtöt ezen a napon különleges módon a békéért.

A Szentháromság plébánián tartósélelmiszer gyűjtési akciót hirdettek. Szombaton, 2022. március 5-én fognak eljuttatni a határhoz a háborús menekültek számára, vagy pedig egyenesen Kárpátaljára, a háború következményeként ott szükséget szenvedők megsegítésére.

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo