Nagybányai Szentháromság Plebania Logo
2022. május 24.
Megújították fogadalmukat a Mária Légió tagjai

A nagybányai Szentháromság templomban kedden, 2022. május 24-én, Szűz Mária, a keresztények segítsége ünnepén 11.00 órakor bemutatott szentmisében, megújították fogadalmukat a helyi Mária Légió tagjai.

A szentmisét bemutató lelkipásztorokat, a közösség tagjait, valamint az együtt imádkozni érkezett testvéreket Komáromi Teréz, a légió vezetője köszöntötte. Kihangsúlyozta a nehézségeket, amelyekkel az imaközösségnek az elmúlt pár évben szembe kellett néznie, legföbb gond a tagok kiöregedése és elhalálozása, a létszámbeli fogyatkozás.

Prédikációjában Szmutku Róbert esperes-plébános rávilágított arra a tényre, miszerint napjainkban gyakori szó a kevés, vagy nincsen, elfogyott.

Egyre kevesebb a hit, és félszünk, hogy nem lesz már, aki imádkozzon, hogy megtörjön a gonosz hatalma. Azonban nem kell elcsüggedni, mert amikor valami fogy, mint a kánai menyegzőn a bor, akkor a Szűzanya gondoskodik az utánpótlásról. A mai ünnep – Szűz Mária, a keresztények segítsége arra hív meg, hogy újítsuk meg elköteleződésünket a Szűzanya iránt – mondta a szónok, majd az ünnep eredetéről is beszélt.

Szűz Mária, a keresztények segítsége liturgikus ünnepét VII. Piusz rendelte el szabadulása emlékére: amikor Napóleon elűzte a pápát Szent Péter székéből, és fogságban tartotta Franciaországban, a pápai államot pedig birodalmához csatolta, az egész Egyház buzgón imádkozott, a Boldogságos Szűz oltalmát kérve.

VII. Piusz a loretói litánia fohászai között szereplő megnevezéssel fordult védelemért Máriához, a keresztények segítségéhez. Napóleon Moszkva alatt vereséget szenvedett, a pápa 1812-ben kiszabadult. 1814. május 24-én magyar huszárok díszkíséretével és védelmével vonult be Rómába. 1815-ben a pápai állam is visszakerült fennhatósága alá. VII. Piusz a Szűzanya iránti hálából, Mária tiszteletére rendelte el az ünnepet május 24-ére, Szűz Mária, a keresztények segítsége elnevezéssel.

Bosco Szent János is, amikor megtapasztalta, hogy valamiből kevés van, akkor a Szűzanyához, mint a keresztények segítségéhez folyamodott és erre tanította, nevelte a gyermekeket is.

A lelkipásztor a Mária Légió tagjai imájának a fontosságát is kiemelte. A legfontosabb dolgokat a világban nem a politikusok, az üzletemberek végzik, hanem az imádkozó emberek. Az ima hatására megtörhet és meg is fog törni a háború, családokba visszatér a béke, emberek békülnek ki egymással. Az ima által megtörik a gonosz hatalma.

Köszönjük meg a Szűzanya közbenjárását az elmúlt 21 évben, kérjük közelségét továbbra is, engedjük, hogy ő vezessen minket, legyünk iránta gyermeki bizalommal – tanácsolta Szmutku Róbert.

A prédikációt követően előbb a papok, majd a Mária Légió tagjai és a jelenlevő hívek újították meg a Szűzanya iránti elköteleződésüket.

Az ünnep a plébánia Boldog Scheffler János közösségi házában szeretetvendégséggel folytatódott.

FOTÓ

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Logo
PARTNEREINK
Nagybánya.ro – Városunk és Környéke Logo
BÚSz Logo
Maramaros.ro Logo
Mária Rádió Erdély Logo
RomKat.ro | Kincseiből régit és újat Logo
Magyar Kurír - Katolikus Hírportál Logo
Vatican News - Hírek a Vatikánból Logo